Βαδίζοντας στα μονοπάτια των ονείρων

Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στο περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές»

 

Τρία βιβλία έχει εκδώσει ο Μιχάλης Νικολάου στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, στο περιοδικό των οποίων παραχώρησε συνέντευξη αναφερόμενος στο συγγραφικό του έργο.

Αυτούσια η συνέντευξη: 

Του Γιώργου Σωτήρχου

Ο Μιχάλης Νικολάου είναι ένας πολυγραφότατος. Έχει εκδώσει στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, τρία βιβλία του: Τα Τρελά Γατομπερδέματα, μια εφηβική ιστορία στην αρχαία Ελλάδα, Την Πανσιόν και άλλα διηγήματα, μια συλλογή διηγημάτων τρόμου και το 33 Μ.Κ. μια συλλογή κοινωνικών και σκοτεινών διηγημάτων. Επίσης έχει εκδώσει αρκετά διηγήματα του σε ανθολογίες των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, ενώ έχει ασχοληθεί έντονα με το θέατρο. Είναι ένας συγγραφέας που έχει έντονη παρουσία στις Συμπαντικές Διαδρομές από το 2012 και έχει συμμετάσχει και έχει στηρίξει όλες τις Όψεις του Φανταστικού που διοργανώσαμε στην Κύπρο, ενώ έχει έρθει αρκετές φορές και στις Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα.

Είναι ένας άνθρωπος και ένας συγγραφέας που έχει αφήσει ήδη το σημάδι του και στις Συμπαντικές Διαδρομές και στην κυπριακή λογοτεχνία και περιμένουμε ότι έχει πολλά να δώσει ακόμα.

Αγαπητέ κύριε Νικολάου, καλημέρα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας έχουμε στην μεγάλη οικογένεια των Συμπαντικών Διαδρομών και που θα κάνουμε αυτή τη μικρή κουβέντα. Έχετε εκδώσει τρία βιβλία στις εκδόσεις μας και έχετε συμμετοχή και σε αρκετές ανθολογίες. Το καθένα από αυτά όμως πρακτικά ανήκε σε άλλο λογοτεχνικό είδος. Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος που σας αρέσει να γράφετε περισσότερο;

Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» που μου έδωσαν την ευκαιρία να εκδώσω τα έργα μου. Η αλήθεια είναι πως γράφω σε διαφορετικά είδη λογοτεχνίας -παιδική, φανταστική, τρόμου, κοινωνική. Αυτό προέρχεται απ’ την ανάγκη να ανακαλύψω πρωτίστως τον ίδιο μου τον εαυτό μέσα από αυτά τα διαφορετικά είδη γραφής. Από την άλλη, όμως, φαίνεται πως ακόμη δεν καταστάλαξα σε κάποιο συγκριμένο είδος, όπως κάνουν οι περισσότεροι συγγραφείς που ειδικεύονται σ’ ένα συγκεκριμένο είδος. Ίσως να γίνει στο μέλλον, δεν ξέρω ακόμη. Συνήθως γράφω πράγματα που με απασχολούν μια δεδομένη στιγμή.

Έχουμε κάνει όλοι μαζί μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, από το 2012, για να προωθήσουμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Κύπρο. Πως τη βλέπετε αυτή την προσπάθεια; Κατορθώσαμε και πετύχαμε πολλούς από τους στόχους μας; Πιστεύεται ότι μπορούμε να πετύχουμε και ακόμα περισσότερα πράγματα;

Είναι ευχάριστο το ότι κάποιος εκδοτικός οίκος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος σε μια μικρή κοινωνία, όπως είναι η κυπριακή. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ή τουλάχιστον δεν ξεχωρίζει αυτό το είδος λογοτεχνίας απ’ τα υπόλοιπα και υπάρχει παρεξήγηση γύρω από αυτό. Νομίζω πως η προσπάθεια έγινε, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για ν’ αντιληφθεί το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου τη μαγεία που κρύβει η λογοτεχνία του φανταστικού. Το σημαντικό, όμως, είναι πως οι άνθρωποι θα πρέπει να στραφούν και πάλι στο διάβασμα κάτι που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν γίνεται, λόγω και της τεχνολογίας που μπήκε στη ζωή μας.

Από τα βιβλία που έχετε εκδώσει ίσως αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα Γατομπερδέματα. Μια ομάδα από ζώα γυρίζουν στην Αρχαία Ελλάδα και ζούνε μια σειρά από τρελές περιπέτειες. Μιλήσετε μας για το βιβλίο.

Τα «Τρελά Γατομπερδέματα» είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα βραβευμένο στην Κύπρο από το Σύνδεσμο Παιδικού –Νεανικού Βιβλίου. Είναι το πρωτόλειο μεγάλο κείμενο μου και νιώθω ιδιαίτερη χαρά που υλοποιήθηκε κι εκδόθηκε. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ σε κείμενα που απευθύνονται πρωτίστως στο νεαρόκοσμο ζώα ως ήρωες «ντυμένα» με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ταυτιστεί μαζί τους και ταυτόχρονα να εκτιμήσει και να σεβαστεί το ζωικό βασίλειο.

Πέρυσι εκδώσατε δύο βιβλία, μια συλλογή διηγημάτων τρόμου, «Η πανσιόν και άλλα διηγήματα» και μια σκοτεινή συλλογή διηγημάτων, με κοινωνικές και ιστορικές αναφορές, «33 ΜΚ και άλλα διηγήματα».  Μιλήστε μας και για αυτά τα βιβλία.

Τα διηγήματα των δύο συλλογών γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και αρκετά από αυτά είναι βραβευμένα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ή εκδομένα σε συλλογικούς τόμους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έγινε κατορθωτό να εκδοθούν όλα μαζί. Το διήγημα είναι ένα είδος που μου αρέσει να ασχολούμαι, γιατί μέσα σε λίγες σελίδες πρέπει να καταφέρεις να περικλείσεις πολλά νοήματα. Οι δύο συλλογές, διαφορετικές θεματικά μεταξύ τους, αναφέρονται ουσιαστικά στα ενδόμυχα πάθη των ανθρώπων, στις σκοτεινές δυνάμεις που έχουν, στην υπαρξιακή τους αγωνία για το μέλλον, τους προβληματισμούς τους, αλλά και την ανάγκη τους για εξουσία και καταξίωση χρησιμοποιώντας όλα τα θεμιτά κι αθέμιτα μέσα που διαθέτουν.

Πείτε μας κάποια λόγια για εσάς. Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον συγγραφέα και ποιος είναι ο συγγραφέας πίσω από τον άνθρωπο;

Ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος που μονίμως δημιουργεί και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Του αρέσει να ζει το σήμερα αναπολώντας ευχάριστα το παρελθόν και σχεδιάζοντας συγγραφικά ένα μέλλον, χωρίς όλα αυτά τα αρνητικά που υπάρχουν σήμερα και κάνουν δύσκολη τη ζωή μας. Ο συγγραφέας Μιχάλης είναι ένας ονειροπόλος που ζει στο δικό του τελείως χαμένο κόσμο!

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; Τι μπορούν να περιμένουν οι αναγνώστες από εσάς;

Ακόμη δεν έχω υλοποιήσει κάποια ιδέα. Η δημιουργία είναι συνεχής και δεν ξέρω πότε θα έχω κάτι ολοκληρωμένο για να βγει προς τα έξω.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Το σημαντικό είναι να διαβάζετε βιβλία και να επισκέπτεστε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Η τεχνολογία είναι βοηθητική, αλλά κι αποχαυνωτική!