13 Dec Οικολογική συνείδηση με το «Πάρτι Χάλιμπαμ»
Ξεχωριστή αναφορά στο βιβλίο του Μιχάλη Νικολάου «Πάρτι Χάλιμπαμ» κάνει η ιστοσελίδα LoveLife. Συγκεκριμένα σε θέμα με τίτλο “Πώς θα αποκτήσει το παιδί οικολογική συνείδηση” τονίζεται πως ένας από τους τρόπους για να του εμφυτευτεί η οικολογική συνείδηση είναι το βιβλίο του Κύπριου συγγραφέα.
Αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα:
Κανείς δεν γεννιέται με την οικολογική συνείδηση στο αίμα του. Δεν είναι κάτι έμφυτο, αποκτιέται. Και είναι κάτι που πρέπει να εμποτιστεί στον άνθρωπο από τα πρώτα του χρόνια. Από την παιδική του ηλικία. Εκεί πρέπει να μπουν οι βάσεις για το σεβασμό του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Πώς θα αποκτήσει το παιδί οικολογική συνείδηση; Ιδού πέντε ιδέες για να τα καταφέρετε…
Πώς θα αποκτήσει το παιδί οικολογική συνείδηση
Δώστε το καλό παράδειγμα
Το πρώτο και πιο απλό που πρέπει να διδαχθεί από νωρίς το παιδί είναι να μην πετάει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σκουπίδια, αλλά πάντοτε σε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης. Αν του το επαναλαμβάνετε συνεχώς, θα μάθει να το κάνει κάποια στιγμή μηχανικά. Είναι αυτονόητο ότι πρώτοι εσείς πρέπει να πετάτε τις άδειες συσκευασίες στους ανάλογους κάδους, για να πάρει το παιδί το καλό παράδειγμα.
Ανακύκλωση και καθημερινές συνήθειες
Εξηγήστε στο παιδί με απλά λόγια τι είναι η ανακύκλωση και ποια τα οφέλη της για να αρχίσει σταδιακά να μπαίνει στη σωστή νοοτροπία. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από τέτοιες ευκαιρίες. Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν να ξεπλύνετε τις άδειες συσκευασίες για την ανακύκλωση, θυμίστε τους να κλείνουν τη βρύση όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, πάρτε τους ένα παγούρι πολλαπλών χρήσεων για το νερό που παίρνουν στο σχολείο και προσπαθήστε να μειώσετε το πλαστικό που χρησιμοποιείτε στο σπίτι.
«Μαθήματα» από την οικογένεια
Ήδη από τη νηπιακή ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στα παιδιά με απλά λόγια για περιβαλλοντικά ζητήματα. Όσο μεγαλώνουν, προσθέστε επιπλέον πληροφορίες και συμπληρώστε αυτά που τους λέτε με πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Από μία ηλικία και έπειτα μπορείτε να τα ωθείτε να ψάξουν μόνα τους τις απαντήσεις και να παίξουν εκείνα τον ρόλο του δασκάλου: στα παιδιά αρέσει να μαθαίνουν πράγματα στους γονείς τους.
«Μάθημα» με διασκέδαση
Δεν χρειάζεται η οικολογική παιδεία να πάρει τη μορφή κατήχησης. Ένας περίπατος στη φύση είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Δείξτε τους τα δέντρα, τα ζώα και τα φυτά που συναντάτε, μιλήστε τους για την τροφική αλυσίδα και αφήστε τα να θαυμάσουν την ομορφιά που τα περιβάλλει. Πάρτε μαζί σας μια σακούλα σκουπιδιών και γάντια και μαζέψτε όλοι μαζί τα απορρίμματα που βρίσκετε στη βόλτα σας.
Διαβάζοντας το βιβλίο «Πάρτι Χάλιμπαμ»
Προμηθευτείτε βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ με οικολογικά θέματα και αναζητήστε εκδηλώσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα. Μέσα από την ανάγνωση των κατάλληλων βιβλίων, για παράδειγμα, μπορούν να περαστούν υποσυνείδητα στο παιδί τα σωστά μηνύματα. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το «Πάρτι Χάλιμπαμ» του Κύπριου συγγραφέα Μιχάλη Νικολάου.
Πρόκειται για εφηβικό μυθιστόρημα για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και για ενηλίκους που μπορούν να το απολαύσουν σαν… παιδιά. Είναι ένα μυθιστόρημα με ήρωες ζώα, πίσω από τα οποία, όμως, κρύβονται συμπεριφορές ανθρώπων που οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή. Μυθιστόρημα οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης που μας αφορά όλους.
Ο συγγραφέας προσπαθεί μέσα από αυτό το βιβλίο, μ’ έναν κωμικό τρόπο, να δείξει πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον με τις συμπεριφορές τους απέναντι στα ζώα και τη φύση γενικά.
Είναι ένα βιβλίο τροφή για σκέψη και ευαισθητοποίηση. Στην ουσία είναι μία ιστορία αγάπης απέναντι στο ζωικό βασίλειο, καθώς βλέπουμε ότι τα ζώα δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Μέσα στο βιβλίο τα ζώα παίρνουν ουσιαστικά ανθρώπινη υπόσταση, προσωποποιούνται, έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Βλέπουμε, εν τέλει, πώς οδηγούν οι άνθρωποι με τις συμπεριφορές τους στην ολική καταστροφή του πλανήτη.
Το «Πάρτι Χάλιμπαμ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια και μπορείτε να το βρείτε (ή να το παραγγείλετε) σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.