09 Mar Μ. Νικολάου: Η σημασία του θεάτρου στο σχολείο
Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στο LoveLife
Ο Μιχάλης Νικολάου μίλησε στην ιστοσελίδα LoveLife για τις σχολικές θεατρικές παραστάσεις, καθώς αυτός είναι ο μήνας του θεάτρου στα σχολεία στην Κύπρο.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας του θεάτρου για τα σχολεία. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή ομάδες από τα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού ανεβάζουν τις παραστάσεις που προετοιμάζουν εδώ και μήνες. Ποια είναι, όμως, η σημασία του θεάτρου στο σχολείο; Τι προσφέρει στα παιδιά; Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο θεσμός αυτός;
Εδώ και αρκετά χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, επιχορηγεί τα σχολεία για να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις. Παραστάσεις από το σύγχρονο, αλλά και το αρχαίο θέατρο. Φέτος είναι οι 31οι Σχολικοί Θεατρικοί Αγώνες Γυμνασίων και Λυκείων.
Το LoveLife συνομιλεί με τον φιλόλογο Μιχάλη Νικολάου, ο οποίος ετοιμάζει για τρίτη διαδοχική χρονιά τη θεατρική παράσταση του σχολείου όπου εργάζεται. Γνωρίζει από πρώτο χέρι, δηλαδή, την αξία αυτού του θεσμού για τους μαθητές και μας… βάζει στο πνεύμα.
Τι προσφέρει το θέατρο
«Μια θεατρική παράσταση, ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής δημιουργίας, αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο κοινωνικής συνάθροισης, μορφοπαιδευτικό αγαθό και συνισταμένη περισσοτέρων τεχνών. Θεωρείται, λοιπόν, ένα σύνθετο πολιτιστικό γεγονός, μέσω του οποίου μεταδίδονται μηνύματα και διαδίδονται αξίες, προβάλλονται πρότυπα συμπεριφοράς και δημιουργούνται επικοινωνιακές σχέσεις που διαμορφώνουν σε ευρύτερο επίπεδο τη συνείδηση της κοινωνίας», λέει στο LoveLife ο Μιχάλης Νικολάου.
Η σημασία του θεάτρου στο σχολείο
Ποια, όμως, η σημασία του θεάτρου στο σχολείο; «Το σχολικό θέατρο, ως η κορυφαία στιγμή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενός σχολείου, δεν στοχεύει ούτε στο να δημιουργήσει νέα ταλέντα στο χώρο της υποκριτικής, ούτε στο να προσδώσει τίτλους και προσόντα σ’ αυτούς που συμμετέχουν, για οποιαδήποτε μελλοντική εξαργύρωση, αλλά μέσα από τη δραματοποίηση και τη διαδικασία της πρόβας, ο μαθητής εμβαθύνει στα ανθρώπινα προβλήματα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η θεατρική αγωγή και παιδεία που αποκτώνται παρέχουν στο μαθητή πολύτιμες πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες για τη ζωή. Συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου και το σχηματισμό προοδευτικά της δικής του αντίληψης για τα πράγματα», μας λέει ο Μιχάλης Νικολάου.
Και προσθέτει: «Σε μια σχολική παράσταση συνενώνονται καλλιτεχνικές προθέσεις και αισθητικές εμπειρίες με παιδαγωγικές αρχές και εκπαιδευτικά ζητούμενα, ιδεολογικές και πολιτισμικές αξίες με κοινωνικά μηνύματα, μέσα από ένα σύστημα έκφρασης και επικοινωνίας που προσφέρει χαρά, ψυχαγωγία και δημιουργικότητα σε όσους συμμετέχουν. Στη σχολική θεατρική παράσταση συνυπάρχουν μορφές τέχνης όπως η Λογοτεχνία, η Ζωγραφική, η Αρχιτεκτονική, η Μουσική, η Διακοσμητική και το Σχέδιο, σε μια αρμονική σύζευξη συμπληρωματική η μια προς την άλλη. Κατ’ αυτό τον τρόπο εκφράζεται ολόπλευρα και συγκροτημένα η αποστολή του Σχολείου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών».
Πού μπορείτε να δείτε την «Αντιγόνη»
Αν θέλετε να πάρετε μία γεύση από τους Σχολικούς Θεατρικούς Αγώνες, μπορείτε να δείτε την παράσταση που ανεβάζει το Λύκειο Γ. Ταλιώτη Γεροσκήπου, στην Πάφο, της οποίας παράστασης την ευθύνη έχει ο Μιχάλης Νικολάου. Πρόκειται για το παγκόσμιο αριστούργημα του Σοφοκλή «Αντιγόνη». Μπορείτε να τη δείτε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, στις 28 Μαρτίου, στις 20:00.
Η «Αντιγόνη» είναι το τρίτο εγχείρημα του Μιχάλη Νικολάου στους Σχολικούς Θεατρικούς Αγώνες. Το 2018 είχε επιμεληθεί της παράστασης «Εξαίρεση και κανόνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το 2019 τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη. Παράλληλα, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του σχολείου το 2019 ανέβηκε «Το Δίκανο» του Κ. Μουρσελά.
Γενική επιμέλεια: Αντρούλα Δημητρίου, Β.Δ. Φυσικής
Σκηνοθεσία/ διασκευή: Νικολάου Μιχάλης, Φιλόλογος
Διανομή ρόλων (με τη σειρά εμφάνισης)
Αντιγόνη: Αντριάνα Ντα Βίβο, Β32
Ισμήνη: Ραφαέλλα Παχίτη, Γ52
Κρέοντας: Μυριάνθης Ευριπίδου, Β32
Αίμονας: Βρυώνης Θεοδώρου, Α01
Τειρεσίας: Σωτήρης Μαυρογιάκουμος , Β01
Ευρυδίκη: Αντρεάνα Παπαγεωργίου, Α01
Άγγελος: Άγγελος Αχιλλέως, Β04
Φύλακες: Ελευθέριος Νικολαίδης, Γ01, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Β32
Χορός: Μαρία Γιαγκουλή, Γ04, Άντρια Βασιλείου, Γ01, Μαρία Στεφάνου, Γ04
Μουσική: Μάριος Αναστασίου
Φωτισμοί/Ήχος: Πέτρος Γιάλλουρος
Δημιουργία αφίσας: Αντρούλα Ηλία
Επεξεργασία αφίσας: Διάνα Κωνσταντίνου