Από τα «Τρελά Γατομπερδέματα» στα «Θανάσιμα Φεγγάρια»

Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στην εφημερίδα «Ποντίκι» 

 

 

Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου φιλοξενεί η κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Ποντίκι», με τίτλο: Μιχάλης Νικολάου: ένας ανατρεπτικός συγγραφέας. Από τα «Τρελά Γατομπερδέματα» στα «Θανάσιμα Φεγγάρια».

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας, το βιβλίο παραμένει πολύτιμος σύντροφος κάθε ανθρώπου που θέλει να διευρύνει τους ορίζοντές του. Μόνο ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του σε κόσμους μαγικούς.

Γιατί πίσω από αυτό κρύβεται το μεράκι και η αγάπη του ανθρώπου που το «δημιούργησε». Άλλωστε χρειάζεται ταλέντο και μία καλώς εννοούμενη «τρέλα» (τρέλα με τη συγγραφή) για το ιδανικό αποτέλεσμα. Δεν είναι απλή υπόθεση η συγγραφή, ούτε μπορεί ο καθένας μας να γράφει βιβλία. Μπορεί να μας το βεβαιώσει αυτό ο Μιχάλης Νικολάου, Κύπριος συγγραφέας, με τον οποίο συνομίλησε το «Κυπριακό Ποντίκι» για να μας βάλει στο μαγικό κόσμο της συγγραφής και των βιβλίων του (και όχι μόνο).

Φιλόλογος στο επάγγελμα, αλλά με πλούσιο συγγραφικό έργο. Πώς τα συνδυάζετε;

«Υπάρχει δυσκολία κυρίως λόγω χρόνου. Πάντα, όμως, θα βρεις μια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποτυπώσεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Αυτή είναι και μια στιγμή ξεκούρασης και χαλάρωσης από τους ρυθμούς της εργασίας και των λοιπών υποχρεώσεων»

Έχετε γράψει πέντε βιβλία και διαπιστώνουμε πως έχετε καταπιαστεί με διάφορα είδη συγγραφής. Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος;

«Συνηθίζω να διαβάζω όλα τα είδη λογοτεχνίας, κυρίως κλασική λογοτεχνία, αλλά έχω μία ιδιαίτερη αγάπη στα αστυνομικά μυθιστορήματα, στις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου. Αυτά είναι που, κατά κύριο λόγο, προτιμώ κι εγώ να γράφω, ιστορίες τρόμου και μυστηρίου, χωρίς όμως να βάζω όρια, όπως φαίνεται και από τα παιδικά μυθιστορήματα που έχω εκδώσει. Επίσης, έχω ασχοληθεί με τη γραφή θεατρικών κειμένων. Συγκεκριμένα το 2014 ανέβηκε από την ΕΘΑΛ το βραβευμένο θεατρικό έργο μου «Διλήμματα», ένα κοινωνικό δράμα μιας μάνας που έχασε τον άντρα της στον πόλεμο του 1974 κι αντιμετώπιζε τις εφηβικές τρέλες του μοναχοπαιδιού της. Επίσης, το 2016 η ταινία μικρού μήκους «Μπίλης» σε σενάριο δικό μου πήρε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Αγγλίας. Πρώτη φορά επιχείρησα να γράψω ένα σενάριο για ταινία και νομίζω το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό με πολύ καλές κριτικές κι ευχαριστώ γι’ αυτό τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της. Το 2017 παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου το δεύτερο θεατρικό μου έργο με τίτλο «Άφατα» που έλαβε μέρος και διακρίθηκε στον τέταρτο διαγωνισμό της διοργάνωσης του ΚΚΔΙΘ Play On. Όπως βλέπετε, ασχολούμαι με διάφορα ήδη γραπτού λόγου κι αυτό είναι που με εξιτάρει ιδιαίτερα στο χώρο της γραφής».

Δεν είναι δύσκολο να καταπιάνεστε με διαφορετικά είδη συγγραφής, αλλά και να γράφετε τόσο βιβλία, όσο και θεατρικά έργα;

«Όχι ιδιαίτερα, γιατί όλα συνάδουν μεταξύ τους. Γράφεις από ανάγκη να πεις κάτι στον κόσμο κι έτσι η έμπνευση που μπορεί να έχεις είναι αναλόγως του ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις εκείνη τη στιγμή προς τα έξω».

Σας ελκύει περισσότερο η συγγραφή βιβλίων ή θεατρικών έργων;

«Και τα δύο για μένα είναι αλληλένδετα και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά ασκεί τη μεγαλύτερη έλξη προς εμένα».

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά;

«Ένας σύγχρονος συγγραφέας, όπως συνέβαινε και με τους παλιότερους, σαφώς επηρεάζεται από το γίγνεσθαι της εποχής που ζει. Πολλά κείμενα μου προέρχονται από καταστάσεις που διάβασα στις εφημερίδες ή είδα και προκάλεσαν αναταραχή στον ψυχικό μου κόσμο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να γράψει, όταν στην ψυχή του προκληθεί ένας «σεισμός». Έτσι θα έλεγα πως οι εμπνεύσεις μου προέρχονται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε με τα τόσα προβλήματα που βιώνει».

«Θανάσιμα Φεγγάρια» για τους λάτρεις του μυστηρίου

Μία εξαιρετική επιλογή για κάποιον που ψάχνει τι να διαβάσει τώρα στις διακοπές του είναι το βιβλίο «Θανάσιμα Φεγγάρια» που εκδώσατε πριν λίγους μήνες. Τι πραγματεύεται;

«Πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα, με στοιχεία θρίλερ, μυστηρίου και αγωνίας μέχρι το τέλος. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, που ειδικεύεται στην εύρεση κατά συρροή δολοφόνων, καλείται να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός που κάνει μια σειρά από φρικιαστικούς φόνους τρομοκρατώντας τη μικρή πόλη στην οποία ζει. Με τη δική του μοναδική μέθοδο βρίσκει πως πίσω από αυτές τις δολοφονίες βρίσκεται μια σπείρα δολοφόνων με ηγέτη έναν ψυχοπαθή γιατρό. Αυτός εκμεταλλευόμενος τις κόκκινες πανσελήνους, την ευθυγράμμιση των πλανητών και τα άστρα του Κύκνου πείθει νεαρά άτομα να ακολουθήσουν το δολοφονικό του σχέδιο με την πεποίθηση ότι θα αναγεννηθούν οι Άρχοντες του κάτω κόσμου, οι οποίοι θα κυριαρχήσουν κι αυτοί θα κερδίσουν την αιωνιότητα. Το σχέδιό του ακολουθούσε τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και τα θύματα τεμαχίζονταν κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ακολουθώντας ένα μοναδικό σχέδιο για κάθε αμάρτημα».

Τα «Τρελά Γατομπερδέματα» και το «Πάρτι Χάλιμπαμ» για τους μικρούς

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του συγγραφικού σας έργου από την αρχή, βλέπουμε ότι το πρώτο σας βιβλίο απευθυνόταν σε παιδιά…

«Το πρώτο μου βιβλίο ήταν ένα εφηβικό μυθιστόρημα, τα «Τρελά Γατομπερδέματα». Οι ήρωες είναι ζώα που ταξιδεύουν στο χρόνο για να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της πόλης τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του. Είναι πολύ διδακτικό, γιατί δίνεται η ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν την ιστορία των αρχαίων χρόνων σύντομα και περιεκτικά, καθώς οι ήρωες έρχονται σε επαφή με τους φιλοσόφους και τους διανοητές της αρχαιότητας, από τον Όμηρο ως τον Σωκράτη. Έτσι προσφέρει στα παιδιά και στους ενήλικους πολύτιμες ιστορικές γνώσεις.

Τα ζώα ως ήρωες εμφανίζονται και σε ένα άλλο παιδικό μου μυθιστόρημα, το «Πάρτι… Χάλιμπαμ!», όπου εκεί προσπαθούν να σώσουν τη Γη από βέβαιη καταστροφή. Πρόκειται για εφηβικό μυθιστόρημα για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και για ενηλίκους που μπορούν να το απολαύσουν σαν… παιδιά. Είναι ένα μυθιστόρημα οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης που μας αφορά όλους. Προσπαθώ μέσα από αυτό το βιβλίο, μ’ έναν κωμικό τρόπο, να δείξω πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον με τις συμπεριφορές τους απέναντι στα ζώα και τη φύση γενικά. Είναι ένα βιβλίο τροφή για σκέψη και ευαισθητοποίηση. Στην ουσία είναι μία ιστορία αγάπης απέναντι στο ζωικό βασίλειο, καθώς βλέπουμε ότι τα ζώα δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μέσα στο βιβλίο τα ζώα παίρνουν ουσιαστικά ανθρώπινη υπόσταση, προσωποποιούνται, έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με απλό και κωμικό τρόπο μεταδίδονται πολλαπλά μηνύματα και στους νέους και στους ενήλικους, μηνύματα που μπορούν να τους προβληματίσουν και να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας κι αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο».

Δύο συλλογές διηγημάτων για… προβληματισμό

Πριν το «Πάρτι Χάλιμπαμ» είχαν προηγηθεί δύο συλλογές διηγημάτων που πραγματεύονται «ψαγμένα», θα έλεγα, θέματα. Μιλήστε μας γι’ αυτές…

«Το 2017 εκδόθηκαν δύο πολύ σημαντικές -για μένα- συλλογές διηγημάτων. Η πρώτη συλλογή είναι το «33 ΜΚ και άλλα διηγήματα». Είναι μία συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει κυρίως κοινωνικά κείμενα που στόχο έχουν να προβληματίσουν τους αναγνώστες γύρω από τον πόλεμο και τη δυστυχία που αυτός προκαλεί. Το βασικό διήγημα που έδωσε και τον τίτλο στη συλλογή αναφέρεται σε πραγματική ιστορία, στην ιστορία της 33ης μοίρας καταδρομών του 1974. Στο βιβλίο «33 ΜΚ και άλλα διηγήματα» παρατηρούμε επίσης κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους, με μια «σκοτεινή» λύτρωση που επέρχεται στο τέλος.

Η δεύτερη συλλογή «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» περιέχει κυρίως ιστορίες μυστηρίου και τρόμου για τους λάτρεις του είδους. Υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σ’ ένα φανταστικό, τρομακτικό κόσμο, που θα μπορούσε, όμως, να είναι κι αληθινός. Κείμενα που εισδύουν στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και προβάλλουν με σκληρό κάποτε τρόπο τις ανάγκες και τα ανομολόγητα πάθη τους. Επίσης, παρατηρούμε την τιμωρία που κάποτε επέρχεται ως αναγκαίο κακό για μια σειρά από εγκλήματα που διαπράχθηκαν και διατάραξαν τους ηθικούς και θεϊκούς νόμους».

Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

«Ετοιμάζω ένα καινούριο μυθιστόρημα, αστυνομικό, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια».

Ποιο το μήνυμα ενός συγγραφέα προς τη νέα γενιά -και όχι μόνο- που προτιμά το διαδίκτυο από ένα καλό βιβλίο;

«Είναι σημαντικό ο κόσμος να διαβάζει βιβλία και να επισκέπτεται βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Η τεχνολογία είναι βοηθητική, αλλά συνάμα αποχαυνωτική! Νομίζω θα το ανακαλύψουν τώρα που περνάνε πολλές ώρες στο σπίτι. Η μαγεία του βιβλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί επ’ ουδενί από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο! Αντιλαμβάνομαι την ευκολία που βρίσκουν πολλοί στο διαδίκτυο, είναι άλλωστε μία τάση της εποχής μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το βιβλίο έχει μοναδική αξία που το καθιστά αναντικατάστατο κι ευελπιστώ όλο και περισσότεροι, κυρίως νέοι, να στραφούν πάλι προς αυτό».