23 Jan Ανακαλύπτοντας έναν ανατρεπτικό συγγραφέα
Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στο ένθετο City του Sigmalive
Μεγάλη συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στο ένθετο City του Sigmalive! Ο Μιχάλης Νικολάου μιλάει για την τελευταία του εκδοτική προσπάθεια, το «Πάρτι Χάλιμπαμ», ενώ κάνει αναδρομή συνολικά στο συγγραφικό του έργο. «Ανακαλύπτοντας έναν ανατρεπτικό συγγραφέα», ο τίτλος της συνέντευξης.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Μπορεί να προκληθεί η ευαισθητοποίηση κάποιου για το περιβάλλον και να μεταδοθούν δυνατά μηνύματα μέσα από ένα… παραμύθι;
Ο Κύπριος συγγραφέας, Μιχάλης Νικολάου, αποδεικνύει με τη γραφή του πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.
Φιλόλογος ο ίδιος, έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά και γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς καθίσταται εφικτή η μεταλαμπάδευση τέτοιων μηνυμάτων. Αυτά προσπαθεί να περάσει και με το νέο του βιβλίο, το «Πάρτι Χάλιμπαμ» από τις Εκδόσεις Όστρια, ένα εφηβικό μυθιστόρημα που δεν αφορά μόνο τους εφήβους, αφού περνάει σημαντικά μηνύματα που μας αφορούν όλους.
Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του Λεμεσιανού συγγραφέα, ο οποίος έχει καταπιαστεί με διάφορα είδη, τη στιγμή που σενάριά του έχουν γίνει θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.
Ο Μιχάλης Νικολάου μιλάει για το «Πάρτι Χάλιμπαμ», το τέταρτο δημιούργημά του, αλλά και το υπόλοιπο έργο του και τα μελλοντικά πλάνα του.
Πλέον βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το τέταρτο βιβλίο σας…
«Εκδόθηκε πρόσφατα το καινούριο μου βιβλίο, πρόκειται για εφηβικό μυθιστόρημα για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και για ενηλίκους που μπορούν να το απολαύσουν σαν… παιδιά. Τιτλοφορείται «Πάρτι Χάλιμπαμ». Είναι ένα μυθιστόρημα με ήρωες ζώα, πίσω από τα οποία, όμως, κρύβονται συμπεριφορές ανθρώπων που οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή. Είναι ένα μυθιστόρημα οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης που μας αφορά όλους. Προσπαθώ μέσα από αυτό το βιβλίο, μ’ έναν κωμικό τρόπο, να δείξω πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον με τις συμπεριφορές τους απέναντι στα ζώα και τη φύση γενικά. Είναι ένα βιβλίο τροφή για σκέψη και ευαισθητοποίηση. Στην ουσία είναι μία ιστορία αγάπης απέναντι στο ζωικό βασίλειο, καθώς βλέπουμε ότι τα ζώα δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μέσα στο βιβλίο τα ζώα παίρνουν ουσιαστικά ανθρώπινη υπόσταση, προσωποποιούνται, έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Βλέπουμε, εν τέλει, πώς οδηγούν οι άνθρωποι με τις συμπεριφορές τους στην ολική καταστροφή του πλανήτη».
Πώς εμπνευστήκατε ένα τέτοιο βιβλίο;
«Το μυθιστόρημα αυτό στην αρχική του μορφή είχε γραφτεί το 2014 και για ένα μεγάλο διάστημα παρέμενε κλεισμένο στο συρτάρι μου. Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να το δουλέψω περισσότερο, προσθέτοντας περισσότερα ζώα και στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αποτυπώθηκε στο βιβλίο, διανθισμένο με την εικονογράφηση του εξαίρετου εικαστικού Χρίστου Ποτσίδη που έδωσε εικόνα σε όσα περιγράφω».
Διαφοροποιείται το στιλ γραφής σας σ’ αυτό το βιβλίο, μια και πρόκειται για παιδικό μυθιστόρημα, σε σχέση με προηγούμενες εκδοτικές σας προσπάθειες;
«Θεωρώ ότι σ’ αυτό το βιβλίο η γραφή μου είναι πολύ πιο παιχνιδιάρικη και γλαφυρή. Με απλό και κωμικό τρόπο μεταδίδονται πολλαπλά μηνύματα και στους νέους και στους ενήλικους, μηνύματα που μπορούν να τους προβληματίσουν και να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο».
Ποιο ήταν το περιεχόμενο των προηγούμενων τριών βιβλίων σας;
«Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο μου και αυτή τη φορά εκδίδεται από τις Εκδόσεις Όστρια. Τα τρία προηγούμενα βιβλία είχαν εκδοθεί από τις Συμπαντικές Διαδρομές. Το πρώτο από αυτά ήταν και πάλι ένα εφηβικό μυθιστόρημα, τα «Τρελά Γατομπερδέματα». Κι εκεί οι ήρωες είναι ζώα που ταξιδεύουν στο χρόνο για να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της πόλης τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του. Είναι πολύ διδακτικό, γιατί δίνεται η ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν την ιστορία των αρχαίων χρόνων σύντομα και περιεκτικά, καθώς οι ήρωες έρχονται σε επαφή με τους φιλοσόφους και τους διανοητές της αρχαιότητας, από τον Όμηρο ως τον Σωκράτη. Έτσι προσφέρει στα παιδιά και στους ενήλικους πολύτιμες ιστορικές γνώσεις.
Το 2017 εκδόθηκαν δύο πολύ σημαντικές -για μένα- συλλογές διηγημάτων. Η πρώτη συλλογή είναι το «33 ΜΚ και άλλα διηγήματα». Είναι μία συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει κυρίως κοινωνικά κείμενα που στόχο έχουν να προβληματίσουν τους αναγνώστες γύρω από τον πόλεμο και τη δυστυχία που αυτός προκαλεί. Το βασικό διήγημα που έδωσε και τον τίτλο στη συλλογή αναφέρεται σε πραγματική ιστορία, στην ιστορία της 33ης μοίρας καταδρομών του 1974. Οι πληροφορίες ελήφθησαν από έναν ήρωα, ο οποίος συμμετείχε τότε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κοντά στον Πενταδάκτυλο. Είναι ένα διήγημα, το οποίο με έντεχνο τρόπο δείχνει τι πραγματικά συνέβη τότε και αποτελεί ένα φόρο τιμής για όλους τους αφανείς ήρωες της περιόδου εκείνης. Στο βιβλίο «33 Μ.Κ. και άλλα διηγήματα» παρατηρούμε επίσης κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους, με μια «σκοτεινή» λύτρωση που επέρχεται στο τέλος.
Η δεύτερη συλλογή «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» περιέχει κυρίως ιστορίες μυστηρίου και τρόμου για τους λάτρεις του είδους. Στο βιβλίο «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σ’ ένα φανταστικό, τρομακτικό κόσμο, που θα μπορούσε, όμως, να είναι κι αληθινός. Κείμενα που εισδύουν στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και προβάλλουν με σκληρό κάποτε τρόπο τις ανάγκες και τα ανομολόγητα πάθη τους. Επίσης, παρατηρούμε την τιμωρία που κάποτε επέρχεται ως αναγκαίο κακό για μια σειρά από εγκλήματα που διαπράχθηκαν και διατάραξαν τους ηθικούς και θεϊκούς νόμους».
Παρατηρούμε μία έντονη δημιουργικότητα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά πλάνα;
«Αυτή την περίοδο ετοιμάζω το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα ενηλίκων, το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο προς έκδοση. Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου, του τρόμου και της αγωνίας για τους λάτρεις του είδους».
Έχετε καταπιαστεί με διάφορα είδη συγγραφής. Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος;
«Συνηθίζω να διαβάζω όλα τα είδη λογοτεχνίας, κυρίως κλασική λογοτεχνία, αλλά έχω μία ιδιαίτερη αγάπη στα αστυνομικά μυθιστορήματα, στις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου. Αυτά είναι που, κατά κύριο λόγο, προτιμώ κι εγώ να γράφω, ιστορίες τρόμου και μυστηρίου, χωρίς όμως να βάζω όρια, όπως φαίνεται και από τα παιδικά μυθιστορήματα που έχω εκδώσει. Επίσης, έχω ασχοληθεί με τη γραφή θεατρικών κειμένων. Συγκεκριμένα το 2014 ανέβηκε από την ΕΘΑΛ το βραβευμένο θεατρικό έργο μου «Διλήμματα», ένα κοινωνικό δράμα μιας μάνας που έχασε τον άντρα της στον πόλεμο του 1974 κι αντιμετώπιζε τις εφηβικές τρέλες του μοναχοπαιδιού της. Επίσης, το 2016 η ταινία μικρού μήκους «Μπίλης» σε σενάριο δικό μου πήρε μέρος στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Αγγλίας. Η ταινία μικρού μήκους «Μπίλης» ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Πρώτη φορά επιχείρησα να γράψω ένα σενάριο για ταινία και νομίζω το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό με πολύ καλές κριτικές κι ευχαριστώ γι’ αυτό τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της. Το 2017 παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου το δεύτερο θεατρικό μου έργο με τίτλο «Άφατα» που έλαβε μέρος και διακρίθηκε στον τέταρτο διαγωνισμό του Play on. Όπως βλέπετε, ασχολούμαι με διάφορα ήδη γραπτού λόγου κι αυτό είναι που με εξιτάρει ιδιαίτερα στο χώρο της γραφής».
Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά;
«Ένας σύγχρονος συγγραφέας, όπως συνέβαινε και με τους παλιότερους, σαφώς επηρεάζεται από το γίγνεσθαι της εποχής που ζει. Πολλά κείμενα μου προέρχονται από καταστάσεις που διάβασα στις εφημερίδες ή είδα και προκάλεσαν αναταραχή στον ψυχικό μου κόσμο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να γράψει, όταν στην ψυχή του προκληθεί ένας «σεισμός». Έτσι θα έλεγα πως οι εμπνεύσεις μου προέρχονται από τον κόσμο στον οποίο ζούμε με τα τόσα προβλήματα που έχει. Μου αρέσουν οι κλασικοί συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού και της αστυνομικής δράσης, όπως η Άγκαθα Κρίστι κι ο Στίβεν Κινγκ».
Ποιο το μήνυμα ενός συγγραφέα προς τη νέα και όχι μόνο γενιά που προτιμά, για παράδειγμα, το διαδίκτυο από ένα καλό βιβλίο;
«Είναι σημαντικό ο κόσμος να διαβάζει βιβλία και να επισκέπτεται βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Η τεχνολογία είναι βοηθητική, αλλά συνάμα αποχαυνωτική! Η μαγεία του βιβλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί επ’ ουδενί από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο! Αντιλαμβάνομαι την ευκολία που βρίσκουν πολλοί στο διαδίκτυο, είναι άλλωστε μία τάση της εποχής μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το βιβλίο έχει μοναδική αξία που το καθιστά αναντικατάστατο».