24 May «Στα “Άφατα” βλέπουμε ένα πρόβλημα που αρρωσταίνει τις κοινωνίες»
Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στην εφημερίδα «Χαραυγή»
Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στην εφημερίδα «Χαραυγή» για το θεατρικό έργο «Άφατα» που επιλέχθηκε στην τελική φάση του προγράμματος Play On. Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα dialogos.com.cy.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ποιο είναι το θέμα του έργο σας και γιατί το επιλέξατε;
Το θέμα που πραγματεύεται το θεατρικό μου έργο “Άφατα” έχει να κάνει μ’ ένα σοβαρό πρόβλημα που αρρωσταίνει τις κοινωνίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κακοποίηση, την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα όταν αυτή γίνεται από τον στενό οικογενειακό κύκλο. Αντιλαμβάνεστε πως είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, επιδρά καταλυτικά στον παιδικό ψυχισμό επηρεάζοντας ανεπανόρθωτα όλη τη ζωή τους. Έτσι κι εγώ το επέλεξα, όχι μόνο για να δείξω τις συνέπειες που προκύπτουν απ’ αυτό το μείζον θέμα στα θύματα, αλλά κυρίως για να καταδικάσω τη σιωπή των θυμάτων. Εξ’ ου και το έργο ονομάστηκε Άφατα, δηλαδή αυτά που δε λέγονται όταν πρέπει!
Πώς ήταν η εμπειρία συνεργασίας με τον σύμβουλο επεξεργασίας;
Με την κυρία Αλεξία Παπαλαζάρου, με την οποία είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να συνεργαστώ και σε προηγούμενο θεατρικό μου έργο, τα “Διλήμματα” που ανέβηκαν από την ΕΘΑΛ, η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική, άψογη και πολύ αποδοτική. Ως άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στα θεατρικά δρώμενα, αλλά και στη συγγραφή έργων, μου έδωσε ορθές συμβουλές.
Τι πιστεύετε πως προσφέρει το πρόγραμμα Play σε ένα θεατρικό συγγραφέα;
Το πρόγραμμα Play δίνει την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό. Θεωρώ πως είναι χρήσιμο κι απαραίτητο, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι ή μέσα, ώστε να αναδειχθούν ανερχόμενοι θεατρικοί συγγραφείς. Επίσης, καταρτίζεται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου που με τις συμβουλές τους βοηθούν το συγγραφέα να βελτιώσει τη γραφή του.
Πιστεύετε πως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η αντιμετώπιση της κυπριακής θεατρικής γραφής από τη θεατρική κοινότητα και το κοινό;
Θεωρώ πως έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Θα πρέπει τόσο το κοινό όσο και τα θεατρικά σχήματα να αγκαλιάσουν τα νέα έργα που προέρχονται από Κύπριους συγγραφείς και να τους δείξουν εμπιστοσύνη. Είναι νομίζω καιρός να δοθεί περισσότερη έμφαση και βήμα σε νέα σύγχρονα κείμενα, ώστε να δίνονται κίνητρα σε καινούριους συγγραφείς να δημιουργήσουν.
Ποια θεωρείτε πως είναι η ευθύνη του θεατρικού συγγραφέα;
Είναι πραγματικότητα πως ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει ποικίλα και σοβαρά προβλήματα που θίγουν σε πολλές περιπτώσεις την ηθική, αλλά και την κοινωνική του υπόσταση. Ο θεατρικός συγγραφέας, λοιπόν, πρέπει να αισθάνεται τον παλμό της κοινωνίας και να προσπαθεί να μεταφέρει μηνύματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους σήμερα, αλλά και πανανθρώπινες αξίες, δημιουργώντας σωστά πρότυπα για το κοινό. Οφείλει να είναι τολμηρός στον τρόπο γραφής του και να μη διστάζει να παρουσιάσει θέματα που για πολλούς μοιάζουν απαγορευμένα.