«Η γοητεία της συγγραφής βρίσκεται στη δημιουργία»

Συνέντευξη του Μιχάλη Νικολάου στο Sin Radio

 

 

Συνέντευξη στο Sin Radio έδωσε ο Μιχάλης Νικολάου με αφορμή το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Τρελά Γατομπερδέματα».

Δείτε τη συνέντευξη αναλυτικά:

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το βιβλίο σας «Τρελά Γατομπερδέματα» προδιαθέτει για περιπέτεια και διασκεδαστικές καταστάσεις! Μιλήστε μας γι’ αυτό και πώς εμπνευστήκατε τη συγγραφή του.

Καταρχάς σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο – μυθιστόρημα «Τρελά Γατομπερδέματα», από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές. Είναι ένα βιβλίο που δεν απεύθυνεται μόνο σε παιδιά ή εφήβους, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθότι πρόκειται για ένα ιστορικό -κατά κάποιον τρόπο- μυθιστόρημα, δηλαδή γίνεται αναφορά από την εποχή του Ομήρου μέχρι και τη Χρυσή εποχή του Περικλή. Μέσα από τις σελίδες του περνάνε όλοι αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι που σημάδεψαν και καθόρισαν το πνευματικό μέλλον της Ελλαδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, όλα αυτά μεταφέρονται στους αναγνώστες μέσα από τις κωμικοτραγικές περιπέτειες μιας ομάδας ζώων, που μεταφέρονται σε εκείνη την εποχή. Η επιστροφή στο παρελθόν, η χρήση του ιστορικού γίγνεσθαι για έμπνευση, αλλά και καθετί το φανταστικό- εξωπραγματικό είναι κάτι που πάντα με γοήτευε και μου αρέσει να χρησιμοποιώ ποικιλοτρόπως στα κείμενά μου.

Τι σας γοητεύει στη συγγραφή και πότε νιώσατε την ανάγκη να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι;

Όταν γράφει κανείς ή ακόμη κι όταν διαβάζει ξεφεύγει από την πραγματικότητα στην οποία ζει, είτε είναι ωραία είτε ωραιοποιημένη. Η συγγραφή σε οδηγεί να βάλεις τον εαυτό σου μέσα σε κάποιες καταστάσεις, κάποια γεγονότα, κάποια συμβάντα και να τα δεις με το δικό σου μάτι, ενώ προηγουμένως είσαι αποστασιοποιημένος από τέτοια γεγονότα. Η γοητεία του όλου εγχειρήματος είναι, νομίζω, η δημιουργία. Αυτό με γοητεύει. Το να δημιουργώ κάτι από το μηδέν. Ξεκίνησα να γράφω όταν μέσα μου αισθάνθηκα πως έπρεπε να πω κάτι, να βγάλω μάλλον κάτι από αυτά που είχα και σε μια περίοδο που αισθανόμουν δημιουργικά ανενεργός.

Το βιβλίο σας ανήκει στην παιδική / εφηβική κατηγορία. Πόσο έντονα νιώθετε την ευθύνη γι’ αυτό, καθώς το συγκεκριμένο κοινό ίσως είναι πιο απαιτητικό, αλλά και έχει να αντιμετωπίσει τη γοητεία της τεχνολογίας, που κάποιους τους απομακρύνει από το διάβασμα;

Σαφώς και πρόκειται για ένα κοινό απαιτητικό και κυρίως επικριτικό. Κι έτσι πρέπει. Αυτό που έχει να σου πει θα σου το πει χωρίς να το ωραιοποιήσει. Είναι η χαμένη αθωότητα εμάς των μεγαλύτερων σε ηλικία που πρέπει κάποτε να την ξαναβρούμε. Έτσι, πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός πώς θα τους μεταφέρεις αυτό που θέλεις να πεις, γιατί δεν τους ξεγελάς! Γι’ αυτό άλλωστε ρωτάω πάντα τα παιδιά πώς βρίσκουν το κείμενο, αν είναι κατανοητό και αν έχουν αντιληφθεί τα μηνύματα που πιθανόν να υπάρχουν μέσα. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα βιβλία να έχουν κάποιο μήνυμα να περάσουν, αλλά περισσότερο να διασκεδάσουν και να τραβήξουν τον κόσμο στο χώρο του βιβλίου. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη σύγχρονη εποχή που ζούμε και τα ηλεκτρονικά βιβλία σαφώς και έχουν επηρεάσει τα τυπωμένα βιβλία. Όμως, το ζητούμενο είναι να διαβάζουν τα παιδιά κι όχι μόνο αυτά, αλλά και όλοι μας κι ας είναι και ηλεκτρονικά. Έχω όμως την αίσθηση πως σύντομα θα επιστρέψουμε και πάλι στις εποχές που ανθούσε η έντυπη λογοτεχνία. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν από μικρά να αγαπούν το βιβλίο κι έτσι, όταν θα χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα, πάντα θα έχουν στο μυαλό τους τα βιβλία που κρατούσαν στα χέρια τους και τα μετροφυλλούσαν.

Ποια μέσα χρησιμοποιείτε για τη συγγραφή; Υπολογιστή ή χαρτί / μολύβι;

Χρησιμοποιώ όλα τα μέσα κι έτσι πρέπει. Ο υπολογιστής σε βοηθά να γράφεις πιο γρήγορα τα κείμενα σου και να τα διορθώνεις αμέσως, αλλά οι πρώτες εμπνεύσεις και πινελιές συνήθως γίνονται σε χαρτί.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book); Θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτί;

Θετική, εν μέρει, καθώς δίνει τη δυνατότητα να έχεις αμέσως το κείμενο που θέλεις, να επιλέγεις τι θα δαβάσεις και γενικά είναι μια πολύ καλή περίπτωση όταν βρίσκεσαι στην καφετέρια ή σε κάποιο χώρο για να περάσεις το χρόνο σου εποικοδομητικά. Δεν πιστεύω πως θα αντικαταστήσει πλήρως το παραδοσιακό χαρτί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, όπως προανέφερα, πιστεύω πως θα στραφούμε στον παραδοσιακό τρόπο ζωής γιατί οι σημερινές απρόσωπες κοινωνίες μας το επιβάλλουν!

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα social media για την προβολή της δουλειάς σας, αλλά και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Τα social media, καλώς ή κακώς, έχουν γίνει μέρος της ζωή μας, οπότε είναι απαραίτητα και για τη δουλειά μας, για την ενημέρωση μας και την προβολή αυτών που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Αν περιοριστούν στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν και μόνο σε αυτόν, είναι ίσως από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπου σήμερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μελλοντικά σχέδια σχετικά με τη συγγραφή κάποιου βιβλίου δεν έχω, καθώς αυτό έρχεται όταν έχεις έμπνευση. Θα ήθελα όμως να ζω σε ένα κόσμο όπου θα επικρατεί η ειρήνη, θα εκλείψει η φτώχεια και κυρίως όλα τα παιδιά θα μπορούν να ζουν όπως πρέπει την ηλικία τους και κυρίως να έχουν τη δυνατότητα της μόρφωσης. Κάθε παιδί να κρατά στα χέρια ένα βιβλίο, αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο σήμερα, πέρα από τη βιολογική τους ανάγκη για τροφή.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας!

Εγώ ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τον κόσμο!